GroenLinksNieuwegein presenteert De Fietsersbond

Uit onderzoek is gebleken dat de auto in Nieuwegein met 40% van alle ritten het belangrijkste vervoermiddel is. Hierna volgt de fiets. Deze neemt binnen de bebouwde kom 32% van alle ritten tot een afstand van 7,5 kilometer voor z’n rekening. GroenLinks Nieuwegein is van mening dat het aantal fietskilometers kan worden verhoogd. Zij is ook van mening dat de gemeente activiteiten moet ontplooien om het autogebruik terug te dringen.

Het stemt GroenLinks Nieuwegein daarom tot tevredenheid dat sinds enige tijd in Nieuwegein een afdeling van de Fietsersbond actief. Deze organisatie propageert het fietsen en behartigt de belangen van de fietsers. De Fietsersbond ontwikkelde de Fietsbalans, een methode om de fietsvriendelijkheid van een gemeente in kaart te brengen. In samenwerking met de gemeente is de Fietsbalans van Nieuwegein opgemaakt en gepubliceert in een rapport. Er zijn aanbevelingen gedaan om de veiligheid van fietsers in Nieuwegein te bevorderen. Men deed voorstellen om de concurrentie-positie van de fiets ten opzichte van de auto te verbeteren. Tenslotte werd beleid ontwikkeld om het fietsgebruik van 32% naar 40% te doen stijgen.

In 115 gemeenten werd een dergelijke Fietsbalans ontwikkeld op basis waarvan de gemeente Groningen tot fietsstad van het jaar 2002 werd uitgeroepen. Nieuwegein behoorde niet tot de genomineerden. Er vindt iedere vier jaar een onderzoek in het kader van de Fietsbalans plaats. GroenLinks vindt dat er alles aan gedaan moet worden om Nieuwegein in 2006 hoger te laten scoren. Samen met de Fietsersbond pleiten zij ervoor dat Nieuwegein de Fietsstad van 2006 zal worden.

Om Nieuwegeiners op de hoogte te brengen over de uitkomsten van de Fietsbalans, over de sterke en zwakke punten van het ‘fietsklimaat’ organiseren zij in samenwerking met de Fietsersbond, afdeling Nieuwegein, een informatie bijeenkomst op 20 mei a.s. waar iedereen (lid of geen lid) welkom is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk